Delfts blauwe manchetknopen

De Delftsblauwe manchetknopen die we in onze collectie hebben zijn van echt origineel Delftsblauw en worden ambachtelijk met de hand beschilderd. Elke knoop wordt handmatig bewerkt. Deze knopen worden met een certificaat van echtheid geleverd.

Delftsblauwe manchetknopen met eigen logo.
Het is ook mogelijk de manchetknopen met een eigen ontwerp of logo op het keramiek te laten maken. De levertijd hiervan is wel langer in verband met het beschilderen en afbakken van het keramiek.

De meest gebruikte afbeeldingen zijn molens en schepen, daarnaast worden ook de bekende Delfstblauwe motieven gebruikt.
De schilderingen worden door vaklieden beschilderd met penselen van eekhoorn- en marterhaar. Een ander gebruikte techniek is zeefdruk. Ze werken met kobaltoxide dat zwart lijkt te zijn maar wat blauw wordt na het bakken. Door meer of minder water te gebruiken krijgt men de verschillende kleuren blauw. Na het beschilderen wordt het product gebakken, vervolgens geglazuurd en tenslotte afgebakken.

Het Delftsblauwe aardewerk is ontstaan aan het eind van de 16e eeuw. Volgens de traditie wordt het in Delft gemaakt. Met name in de periode van 1650 tot 1750 had het een bloeiperiode en werd erg populair. In deze periode waren er een groot aantal aardewerkfabrieken. Elke fabriek had een eigen merkteken wat door het stadsbestuur was vastgelegd. Rond 1800 kwam het Engelse aardewerk opzetten en werd het Delftsblauwe keramiek bijna vergeten. Hedendaags is er nog maar 1 fabriek in Delft die het originele blauwe aardewerk maakt.